Kuukauden tekijä Ritva Puranen

1 elokuun 2017

Blog post

Ritva, visualisti Viitasaarelta

Rakastan luonnossa liikkumista, mutta joudun siellä helposti eksyksiin. Kaikki männyt ja mättäät ovat samannäköisiä, joten polulta ei kannata poiketa turhan tiuhaan.

Toista on kaupungeissa. Joka kulmauksessa on erilainen maisema, erilainen näyteikkuna ja esillepano, joiden avulla on helppo suunnistaa. ”Käännytään siitä kulmauksesta, jonka ikkunassa oli vaaleanpunainen kauluspaita…”, ohjeistin seuruettamme Pariisinmatkallamme viime kesänä.

Juuri nuo ulkomaanmatkat ovat minulle myös opintomatkoja: muistikortit täyttyvät näyteikkunoiden esillepanoista ja ripustuksista. Joskus löydän joukosta helmen, jonka voin jossain muodossa toteuttaa myös

omassa työssäni.

 

Kauppateknikko, visualisti, markkinointiassistentti, sisustussuunnittelija

Kaupallisen alan koulutuksen ja työvuosien jälkeen jatkoin opiskelua työn ohessa valmistuen visualistiksi vuonna 2004. Vuosi myöhemmin vahvistin osaamistani tuolla saralla valmistuen arvioijaksi opiskeleville visualisteille.  Oppilastöiden arviointi on innostavaa ja antoisaa, vaikkakin aikaa vievää.

Testasin taitojani myös visuaalisen markkinoinnin opetustehtävissä, mutta tunsin sormieni sykkivän enemmän tekemiseen kuin ohjaamiseen. Myöhemmin olen kouluttautunut markkinointiassistentiksi.

Viimeisin saamani koulutus antoi eväät sisustussuunnittelijaksi, ja kaikkein lähinnä sydäntäni on värioppi. Värit vaikuttavat meihin alitajuntamme kautta enemmän kuin arvaammekaan. On mielenkiintoista havainnoida, mikä saa ihmiset pysähtymäänvärien runsaus vai intensiivinen asetelma.

 

Työskentelen omassa yrityksessämme Viitasaaren Konttorikone Oy:llä myyjä-visualistina.

Hoidan laskutuksen, osto- ja myyntireskontran sekä tarvikemyynnin. Lisäksi vastaan myymälämme visuaalisesta ilmeestä sekä some-markkinoinnista Instagramissa ja Facebookissa. Voin sanoa olevani yrityksemme sisä- ja ulkolähetti. Arkityössäni visualistin hommat nostavat minut pinnalle hengittämään, kun tunnen hukkuvani papereiden alle.

Arvokkain ammattinimikkeeni on kuitenkin äiti neljälle lapselle.

Teen näyteikkunaesillepanoja ja konsultoin yrityksissä omalla paikkakunnallani Viitasaarella.

 

Näyteikkunat ovat yrityksen kasvot ulkomaailmalle

Pyrin pitämään näyteikkunamme aina ajan tasalla_ kalenterin ja paikallisten tapahtumien mukaan. Viitasaarella pidettävä elokuvaviikko ja Musiikin aika -festivaali ovat vuosittain agendalla.

Koska elämme runsaiden ärsykkeiden tulvassa, on kadulla ohi kiiruhtavien ihmisten mielenkiinto vaikea herättää näyteikkunan avulla. Olen tehnyt testejä, kuinka ”hurja” ikkunan täytyy olla, jotta se saa päät kääntymään toivotusti. Yhtenä kesänä minulla oli ikkunassamme matkaveneestämme poistettu posliininen wc-pytty.  Käytin pyttyä osana Viitasaarella pidettävän Musiikin Aika festivaalin teemaan tehtyä kesäistä asettelua. Koska tuolloin käytiin kiivasta keskustelua ko. festivaalin tarpeellisuudesta, asetin pyttyyn anopinkielen. Tällä sain hymyn asiakkaiden huulille, ja pytty aiheutti mukavasti keskustelua.

Onneksi myös toimistotarvikkeista löytyy nykyisin väriä ja piristystä arjen aherrukseen.

Harrastukset tukevat työtä ja työ harrastusta

Vapaa-aikani täyttävät laulu ja maalaaminen. Oma kuoroni on Naiskuoro Vikla. Pian 10 vuotta kestänyt pestini kuoromme puheenjohtajana on tuonut minulle mahdollisuuden testata kynsiäni erilaisten tilaisuuksien organisoinnissa. Viimeisin, Suomi 100 -juhlaluettelossakin mukana oleva Tarinakonsertti Venny, jatkuu edelleen. Kuoromme on kutsuttu marraskuussa Järvenpään taidemuseoon kertomaan monologin ja musiikin keinoin tarina Juhani Ahon puolison Venny Soldanin elämästä. Näyteikkunaamme tuon usein tietoa, kuten kuvia ja aikatauluja, kuoroni konserteista.

Mikäli esillepanon taustaa ei tunnu löytyvän, voin maalata sen itse. Itse tehden pääsen täysin vaikuttamaan lopputulokseen. Tähän kevättalven tarvikeikkunaan maalasin taustalle peuran.

Toivon, että tulevaisuudessa voin keskittyä enemmän visualistin töihin: somistukseen ja stailaukseen.  Suurempien kokonaisuuksien toteuttaminen, esimerkiksi juhlien ja messujen somistusten toteutus, kiinnostavat minua. Olisi mahtava päästä luomaan juhlaan kokonaisvaltainen visuaalinen elämys tai auttaa stailauksella myyntikohdetta löytämään uuden omistajan.

  

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.