Kuukauden tekijä Sanna Toijala

11 joulukuu 2017

Blog post

Sanna Toijala visualisti ja kouluttaja

Löysin oman urapolkuni vasta monen mutkan kautta. Olin ollut töissä kaupassa, apteekissa, näyttämöllä tanssimassa ja esiintymässä, hierojana, liikunnanohjaajana ja tarjoilijana. Mikään ei kuitenkaan koskaan tuntunut minun jutultani. Vasta pienten lasten äitinä ja arjen haasteiden painostuksesta päädyin näyteikkunalle.

Tampereen Sokoksella oli alkamassa suuret remontit. Pääsin visuaalisen markkinoinnin osastolle remontti avuksi. Työnkuvaan kuului remontin ohessa muut normaalit visujen työt, hyllytys, kampanjamateriaalien esille laitto, houkutusalueet ja näyteikkunat. Työ oli vaihtelevaa ja monipuolista. Sopivan hektistä. Kauniiden sommitelmien tekemiselle oli myös hyvä syy, myynti.

SE OLI HIENOA!!!!

Ikkuna vaihtui usein, houkutusalueet viikoittain, satojen alelakanoiden kattoon asentamista ja jouluikkunan tekemistä. Kuinka hienoa ihmisen työ voi olla! Teimme Narnia-elokuvaa varten fantasiaikkunaa. Tein kolmatta tuntia lumikuningattarelle sellofaanista jääpuikkoja peruukkiin ja ihmettelin että voiko tämä olla työtä. Se ei todellakaan tuntunut siltä.

Oppini visualistin työhön, olen siis saanut Tampereen Sokoksella Kivisen Birgitan ja Eerolan Minnan alaisuudessa. Siitä olen heille ikuisesti kiitollinen.

Ikkunan tekeminen on tiimi työtä. Meillä oli myös todella hyvä tiimi jossa yhteistyö toimi ja autettiin kaveria. En olisi tässä työssä ilman teitä!

Suoritin markkinointiviestinnän ammattitutkinnon Amiedussa ja pääsin töihin Tammer-Tukkuun vastaamaan näyttelytiloista ja messuosastoista. Oli äärimmäisen hieno saada olla mukana tukkuliikkeen hektisessä arjessa. Pääsin suunnittelemaan ja toteuttamaan messuosastoja ja showroomeja, niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Näyttelyhuoneemme Tampereella olivat 7000m2. Työhöni kuului suunnitella kaksi kertaa vuodessa alkava ennakkomyyntinäyttely. Vaikka asiakkaat ovat ostamisen ammattilaisia he tekevät päätökset silmillään, heillekin luodaan elämyksiä. Näin suurta näyttelyä ei kukaan yksin tee, siksi olin onnekas koska minulla oli huikea tiimi.

Pääsin myös olemaan mukana eri tuotemerkkien kehityksessä. Työhöni kuului esim. hyllykarttojen tekoa ja esillepanoa. Pääsin osallistumaan Rento- tuotteiden lanseeraukseen. Teimme muun muassa lehdistötilaisuuden Helsinkiin, Wanhaan Satamaan.

Olin osa yrityksen kokonaismarkkinointia. On hienoa, että yrityksessä ymmärretään visuaalisen markkinoinnin merkitys ja lisäarvo. Tein paljon suunnitelmia ja aikatauluja. Mietin, miten saamme kaiken aikataulussa tehtyä ja kuinka paljon tekijöitä sen vaatii. Pidin huolen, että tiimillä on tekemistä. Se olikin helpoin osa töistäni koska tekemistä riitti. Työni oli monipuolista ja vaihtelevaa.

Koitti kuitenkin aika etsiä jotain muuta. En tosin ollut varma mitä se olisi, mutta hyppäsi pois turvallisesta vakityöstä ja haaveilin. Muistin miltä tuntui löytää oma juttu. Sen miten minä pystyin ilmaisemaan itseäni. Se tunne, kun työ ei tunnu työltä.

Tämä ankkailu ei varsinaisesti ollut työtä mutta markkinointia kuitenkin. Pieni näyttelijä minussa puki mieluusti ankkapuvun päälleen ja lähti talkoilemaan rahaa nuorisourheilulle. Valkeakoskella on tulevanakin vappuna Ankanuittokilpailut. Samalla pääsin tutustumaan, miten urheiluseurojen markkinointia tehdään ja jakamaan omaa osaamistani tapahtuma markkinoinnista.

Tällä hetkellä toimin visuaalisen myyntiyön, markkinoinnin ja asiakaspalvelun sekä sisustusalan opettajana Valkeakosken ammatti- ja aikuisopistossa. Parasta opettajan työssä on nähdä onnistumisia. Se kuinka ideasta syntyy jotain konkreettista. Haluan auttaa opiskelijoita löytämään risteyksiä ja ohjaamaan rohkeasti uudelle reitille.

Olemme opiskelijoiden kanssa toteuttaneet nyt kahtena syksynä Suomen suurimman joulunäyteikkunan Valkeakoskelle Torikeskukseen. Tänä vuonna ikkunamme on osa Suomi100 juhlaa. http://suomifinland100.fi/project/suomen-suurin-jouluikkuna/ Lisää kuvia löytyy VAAOn facebookista ja instasta. #suomensuurinjouluikkuna

Ikkuna puretaan vasta 8.1. joten kannattaa käydä katsomassa paikanpäällä.

Yhdistyksessä olen ollut mukana vuodesta 2010 saakka. Visualistien omassa porukassa on voinut verkostoitua ja saanut tukea omille ajatuksille. On ollut hienoa olla mukana järjestämässä erilaisia tapahtumia ja käydä yhteisillä vierailuilla. Olin perustamassa jaostoa Tampereelle, jotta yhdistys voisi palvella jäseniään paremmin. Suurin ponnistus oli VisuGaala syksyllä 2016.

Haluan vielä kerran kiittää saamastani #tahto-ananaksesta. Se oli minulle yllätys ja suuri kunnia. Koen että se on muistutus yhteistyön voimasta ja siitä olen osannut kannustaa muita omalle uralleen. Mitä vain voi saavuttaa, jos vain tahtoo!

Iloista Joulunaikaa toivoo Sanna.

Minut löytää myös instasta @sannasomistaja ja Linkedinistä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.